سبقت گرفتن در کارهای خیر

ساخت وبلاگ

مولانا فاروقی امام جمعه محترم اهل سنت بیرجند

 

پیامبر خدا میفرمایند: هیچ ماهی بهتر از ماه مبارک رمضان برای مسلمانان وجود ندارد، اگر مسلمانان می دانستند که چه خیر و برکاتی در ماه مبارک رمضان نهفته است آرزو می کردند که تمام سال رمضان باشد .

ماه مبارک رمضان ماه بهار قرآن است، ماه انقلاب در روح و جسم است، ماه مبارزه با نفس است، ماه آموختن صبر و شکیبایی است، ماه تقویت ایمان است، ماه تقویت رابطه انسان ها با خدا است، خیر و برکتی که ماه رمضان دارد در هیچ ماه دیگر وجود ندارد.

پیامبر می فرمایند: (مَنْ قَامَ رَمَضَانَ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ) کسی که ماه رمضان را بایقین و ایمان و طلب اجر ثواب روزه میگیرد یا شب ها را نماز تراویح و نماز شب می خواند خداوند متعال گناهان گذشته اش را می بخشد.

در حدیث دیگر پیامبر میفرمایند: (إِذا جَاءَ رَمَضَانُ، فُتِّحَتْ أَبْوَابُ الجنَّةِ، وغُلِّقَت أَبْوَابُ النَّارِ) وقتی ماه مبارک رمضان فرا میرسد درهای بهشت به روی بندگان روزه دار گشوده می شود و درهای جهنم بسته میشود (وصُفِّدتِ الشياطِينُ) و شیطان های سرکش به زنجیر کشیده می شوند.

در تمام لحظات شب و روز ماه رمضان منادی خدا ندا سر می دهد ای کسی که در یازدهماه گذشته سال مشغول گناه و معصیت بودی، اما ماه رمضان ماه رحمت و مغفرت است، دست از گناه بردار؛ ای آن انسان و مسلمانی که تو دنبال خیر و نیکی هستی این ماه را دریاب، بهترین فرصت است برای زاد و توشه، برای این سفری که همه ما در پیش داریم.

خداوند متعال دراین ماه مبارک رمضان به بهانه های مختلف دستی را که بلند میکنیم به درگاه خدا، یک تسبیح و ذکری را بر زبان جاری می کنیم خداوند رحمتش را برای ما جاری می کند.(يَسْتَجِيبُ دُعَاءً) و ماه اجابت دعا است.

پیامبر می فرمایند: (ثَلاثَةٌ لا تُرَدُّ دَعْوَتُهُمْ وَالصَّائِمُ حِينَ يُفْطِرُ) سه نفر یا سه گروه هستند که دعای آنها رد نمی شود اول: دعای روزه دار، چون در روایت دیگر می فرمایند برای روزه دار دعای است که هرگز این دعا رد نمی شود خصوصا وقت افطار.

یکی از کسانی که در این ماه دعایش اجابت می شود انسان روزه دار است.

دوم: (الإِمَامُ الْعَادِلُ) دومین کسی که دعایش مستجاب میشود حاکم عادل است، حاکمی که تبعیضی بین ملتش قائل نمی شود، حاکمی که در بین ملت او گرسنه ای شب نخوابد، حاکمی که به فکر مردم باشد و همان طور که در صدراسلام خلفا اینچنین بودند، حاکمی که  بر کسی ظلم نکند، این حاکم؛ حاکم عادل دعای اومستجاب می شود.

سومین کس که دعایش مستجاب می شود (وَدَعْوَةُ الْمَظْلُومِ) دعای مظلوم و ستمدیده است،

بترس از آه مظلومی که هنگام دعا کردن/ اجابت از درحق بحر استجاب آید.

آنهایی که انسان های بی گناهی را می کشند انسان های مظلومی را شکنجه می کنند و به شهادت می رسانند باید بدانند که اگر چه دیر یا زود دعای مظلوم اجابت خواهد شد.

ماه، ماه اجابت دعا است؛ (ینظر الله الی تنافسکم فیه) و خداوند متعال در این ماه مبارک رمضان به مسابقه شما بندگان به رقابت و پیشتازی شما بندگان روزه دار نگاه می کند.

(ویباهی بکم ملائکته) خداوند هم در نزد فرشتگان معصومش مباهات می کند که ببینید بندگان من با داشتن دو دشمن قوی نفس و شیطان اما مطیع دستورات من هستند.

(فأروا الله من أنفسکم خیرًا) پس در این ماه مبارک رمضان شایستگی خودتان را به خدا نشان دهید، خدا می داند اما عملا شایستگی خود را نشان دهید. (فإن الشقی من حرم فیه رحمة الله) برای اینکه بدبخت آن انسانی است که ماه مبارک رمضان فرا می رسد و تمام میشود اما رحمت خدا شامل او نمی شود و محروم می ماند و با همان گناهانیکه وارد ماه رمضان شده با همان گناهان ترک می کند.

ماه مبارک رمضان ماه مسابقه است و سبقت در کارهای خیر؛ خیر چست؟ در قرآن مجید از رفتار و گفتار شایسته و عملی که مطابق بافطرت باشد از آن به عنوان معروف یا صالح یا احسان و خیر نام برده شده است.

و از گناه به عنوان ناهنجاریهای اجتماعی و ضد اخلاقی و ضد فطرت نام برده شده است.

به عبارت دیگر خیری که این همه در آیات و روایات آمده عملی است که برای جسم و روح انسان مفید باشد و هر عملی که برای جسم و روح انسان مضر باشد زیان آور باشد اسمش هست شر.

خیر هم برای جسم و روح انسان مفید است و هم سعادت دنیا و آخرت را به دنبال دارد.

مسابقه در اعمال خیری صفت معمولی نیست؛ خداوند در قرآن صفات انبیا و متقین و انسانهای شایسته و دوستانش را که بیان می کند می فرماید (إِنَّهُمْ كانُوا يُسارِعُونَ فِي الْخَيْراتِ وَ يَدْعُونَنا رَغَباً وَ رَهَباً وَ كانُوا لَنا خاشِعينَ) انبیا در کارهای خیر ازیکدیگرسبقت میگرفتند، مسابقه میدادند پیشی می گرفتند در همه حالتها در حالت امید و ترس و در همه حالتها خدا را می خواندند و در مقابل خدا فروتن وخاشع و عاجزبودند.

در رابطه با مومنین می فرمایند: (وَسَارِعُوا إِلَىٰ مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّمَاوَاتُ وَالْأَرْضُ) ای مومنین خطاب به همه مسلمانان است، سبقت بگیرید مسابقه بدهید در آن اعمالی که سبب مغفرت گناهان شما می شود در اعمال صالح سبقت بگیرید، در کارهای خیری که سرانجام آن بهشتی در انتظار شما است که پهنای آن به اندازه آسمان ها و زمین است، (أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ) خدا میفرماید این بهشت برای متقین یعنی انسان های پرهیزگار آماده شده است.

بعضی از صفات متقین را خدا بیان میکند (الَّذِينَ يُنفِقُونَ فِي السَّرَّاءِ وَالضَّرَّاءِ وَالْكَاظِمِينَ الْغَيْظَ وَالْعَافِينَ عَنِ النَّاسِ ۗ وَاللَّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ) متقین کسانی هستند که انفاق در راه خدا می کنند، در همه حالتها، در حالت خوشحالی، غم و ناراحتی، در حالتی ثروت و مال داری، در حالت تنگدستی، در همه حالتها انفاق می کنند.

آنهایی که خشمشان را هنگامی که عصبانی می شوند فرو می برند، اگر به همین کلمه که در این آیه آمده جوانان عمل کنند این همه طلاق و جدایی و ازهم پاشیدن خانواده ها اتفاق نمی افتد، در چنین حالت اگر شما خشمتان را فرو بردید و کلمه طلاق را نگفتید آن وقت مومن و متقی هستید (الْغَيْظَ وَالْعَافِينَ عَنِ النَّاسِ ۗ)

صفت دیگر این است که آنها اگر کسی به او ظلم کرده آنها را مورد عفو و بخشش قرار می دهند انتقام نمی گیرند.

سبقت گرفتن در کارهای خیر دو واژه در قرآن ذکر شده؛ یکی سرعت، یکی سبقت است. خدا می فرماید: در کارهای خیر از یکدیگر پیشی بگیرید سبقت بگیرید (فَاسْتَبِقُوا الْخَيْرَاتِ) آنهایی که مسابقه می دهند در کارهای نیک و شایسته آنها مقربان درگاه خدا هستند.

..::حوزه علمیه الصدیق بیرجند::.....
ما را در سایت ..::حوزه علمیه الصدیق بیرجند::.. دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : alsedigha بازدید : 184 تاريخ : شنبه 22 دی 1397 ساعت: 8:11