ویژگی های زن مسلمان

ساخت وبلاگ

 

ابتدا مروری خواهم داشت در رابطه با جایگاه زن با وضعیتی که زنان قبل از اسلام داشتند و مقام و منزلت والایی که خداوند متعال بعد از اسلام به آنها عنایت فرمود.

قبل از اسلام زنها به عنوان کالایی خرید و فروش می شدند و هیج زنی حق تملک در مال شخصی خودش نداشت، شوهرش به هر نحوی که صلاح می دانست بدون اجازه شوهر از مال زنش هزینه می کرد و هیج باکی نداشت چون زن به عنوان یک برده و یک کالایی در نزد مردم محسوب می شدند.

در اسلام خداوند متعال این حق از دست رفته زنان رابه آنها بازگرداند (لِلرِّجالِ نَصِيبٌ مِمَّا اكْتَسَبُوا وَ لِلنِّساءِ نَصِيبٌ مِمَّا اكْتَسَبْنَ) خداوند مالکیت اموال زنها و مردها را با هم بیان کرد که هر کسی حق تملک در مال و ثروت خودش دارد، چه مرد چه زن؛

یهودها زنها را در زمان معذوریت نجس می دانستند و اجازه نمیدادند که به چیزی دست بزند چون به هر چیزی زن در این مدت دست می زد نجس می شد. و خانه اختصاصی برای او فراهم می کردند و در این مدت برای او آب و غذا می بردند و به کسی اجازه نمی دادند که با او در تماس باشد.

هندوها وقتی شوهر فوت می کرد و رمانیکه می خواستند جسدش را بسوزانند همسرش را هم زنده زنده کنارش می سوزاندند.

خداوند متعال هم وضعیت زنان و دختران راقبل از اسلام در قرآن این گونه بیان می فرماید: (وَإِذَا بُشِّرَ أَحَدُهُمْ بِالْأُنْثَىٰ ظَلَّ وَجْهُهُ مُسْوَدًّا وَهُوَ كَظِيم ٌيَتَوَارَىٰ مِنَ الْقَوْمِ مِن سُوءِ مَا بُشِّر بِهِ ۚ أَيُمْسِكُهُ عَلَىٰ هُونٍ أَمْ يَدُسُّهُ فِي التُّرَابِ ۗ أَلَا سَاءَ مَا يَحْكُمُونَ َ) وقتی به یک پدر خانواده ای مژده داده می شد که صاحب فرزند دختری شده است چون دختر داشتن برای آنها یک ننگ و عار بسیار بزرگی بود، لذا (ظَلَّ وَجْهُهُ مُسْوَدًّا وَهُوَ كَظِيم) از شدت عصبانیت و ناراحتی و غم و اندوهی که در خانه اش دختری متولد شده است چهره اش تغییر می کرد و سیاه می شد و (ٌيَتَوَارَىٰ مِنَ الْقَوْمِ) از شدت ناراحتی از قومش پنهان می شد چون یک ننگ بزرگی می دانستند.

و با خودش می گفت آیا (أَيُمْسِكُهُ عَلَىٰ هُونٍ) باهمه خواری و ذلت این دختر را نگه دارد و بزرگ کند (أَمْ يَدُسُّهُ فِي التُّرَابِ) یا اینکه او را زنده به گور کند.

خداوند می فرماید چه قضاوت بدی است اما اسلام آمد همه باورهای غلط را از بین برد و بر آن عادت های جاهلیت خط بطلان کشید (لِلَّهِ مُلْکُ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ یَخْلُقُ مَا یَشَآءُ یَهَبُ لِمَن یَشَآءُ إِنَاثاً وَیَهَبُ لِمَن یَشَآءُ الذُّکُورَ) خدا می فرماید همه مالکین و پادشاهی آسمان و زمین از آن خداست؛ خدا آنچه را که بخواهد می آفریند و خلق میکند.

(یَشَآءُ یَهَبُ لِمَن یَشَآءُ إِنَاثاً) و هر کسی یا خانواده ای که بخواهد به او دختر می دهد و (وَیَهَبُ لِمَن یَشَآءُ الذُّکُورَ) و هر خانواده ای که بخواهد پسر می دهد.

(أَوْ یُزَوِّجُهُمْ ذُکْرَاناً وَإِنَاثاً) یا اینکه هم دختر و هم پسر می دهد (وَیَجْعَلُ مَن یَشَآءُ عَقِیماً) و هر کسی که بخواهد نازا و عقیم می گرداند (إِنَّهُ عَلِیمٌ قَدِیرٌ) و هم عالم است و هم قادر و توانا است.

با این دستوری که اسلام داد به همه انسانها این درس را آموخت که جنسیت فرزند دختر یا پسر بودن در اختیار پدر و مادرها نیست، پدر و مادرها هیچ تقصیری در داشتن دختر و پسر ندارند همه چی دست خدا است.

لذا خداوند متعال در این آیه کلمه دختر را مقدم برپسر می آورد به خاطر توجه پدران و اهمیت دادن به تربیت دختران و توجه بیشتر به دختران؛

ما در سه مرحله در قرآن یا روایات داریم که خداوند متعال زنان و دختران را بر مردها مقدم قرار داده و اولویت را به آنانان داده است برخلاف افکار  باطل زمان جاهلیت که حتی زنان را انسان نمی دانستند اما اسلام به زنان شرافت بخشید به آنها عزت دادد و حقوق از دست رفته آنها را به آنها بازگرداند.

در یک مرحله میفرمایند (من عال جاريتين حتى تبلغا جاء يوم القيامة أنا وهو هكذا وضم أصابعه) پیامبر فرمودند کسی که دو تا دختر را تربیت کند و کفالت آنها را برعهده بگیرد تا زمانیکه به سن بلوغ برسند جایزه این پدر چیست؟. انگشت سبابه و انگشت وسطی را کنارهمدیگر قرار دادند گفتند یکی از جایزه پدرانی که به دختران اهمیت می دهند و توجه دارند و احترام بیشتری میگذارند این است که من و او در روزقیامت در کنار یکدیگر حشر خواهیم شد.

بزرگترین امتیاز و جایزه برای توجه به دختران و تربیت صحیح آنها این است که در روز قیامت این انسان با پیامبر کنار یکدیگر قرار میگیرند که این بزرگترین افتخار است.

 در روایت دیگر میفرمایند: (ساوی بین اولادكم فی العطیه) در بخشش کردن و دادن مال و ثروت دربین فرزندانتان مواسات را رعایت کنید، به زنها و دختران ظلم نکنید.

شخصی در زمان پیامبر آمد و عرض کرد من به فلان پسرم زمین و باغی دادم و میخواهم کسی بعدا نتواند اعتراض کند شما را شاهد بگیرم که شما شاهد باشید.

پیامبرفرمودند آیا همین قدر که به این پسرت دادی به بقیه فرزندانت هم داده ای؟ گفت خیر! پیامبر ناراحت شدند و فرمودند که تو در این ظلمی که انجام دادی می خواهی مرا شاهد قرار بدهی؟

فرمودند (لو كنت مفضلاً أحداً لفضلت النساء) اگر من می خواستم در دادن بخشش ومال و ثروت از بین پسر و دختر یکی را ترجیح بدهم من زنها را ترجیح میدادم چون آنها ضعیف تر هستند و توان دفاع کمتری از خودشان را دارند.

روایات زیادی هست که اسلام چه ویژگی به زن عنایت فرموده و چه حق  و حقوقی به زن داده است.

در روایت دیگر میفرمایند: (مَنْ كَانَ لَهُ ثَلاثُ بَنَاتٍ أَوْ ثَلاثُ أَخَوَاتٍ أَوْ ابْنَتَانِ أَوْ أُخْتَانِ فَأَحْسَنَ صُحْبَتَهُنَّ وَاتَّقَى اللَّهَ فِيهِنَّ فَلَهُ الْجَنَّةُ) انسانیکه سه تا دختر یا سه تا خواهر دارد اینها را خوب تربیت می کند و تربیت دختران بسیار مشکل تر از پسرها است و حفاظت دختران بسیار مشکلتر از پسران است.

لذا وقتیکه این کار راانجام میدهد و از خدا در مورد آنها میترسد و در حق آنها ظلم و کوتاهی نمیکند به بهشت داخل میشود.

روایت دوم کسی که به دختران اهمیت بیشتری می دهد و توجه بیشتری میکند به بهشت داخل می شود.

روایت سوم (مِنْ هَذِهِ الْبَنَاتِ بِشَيْءٍ كُنَّ لَهُ سِتْرًا مِنْ النَّارِ) کسی که مورد آزمایش در مورد دختران قرار می گیرد خدا چند تا دختر به او می دهد و باید اینها را بزرگ و تربیت کند اگر به نحو احسن انها را بزرگ و تربیت کرد و حق وحقوق آنها را ادا کرد پیامبر می فرمایند (كُنَّ لَهُ سِتْرًا مِنْ النَّارِ) از آتش جهنم نجات پیدا میکند.

سه تا امتیاز است که به زنها داده شده است و به مردها داده نشده است به همین نحو پیامبر میفرمایند (الدنیا متاع و خیر متاعها المراة الصالحة) دنیا متاعی است نعمت های دنیا همه متاع است اما بهترین متاع و نعمت دنیا همسر شایسته است.

معمولا جوانان برای خواستگاری، یکی از این چهار مورد را مد نظر قرار دارند می فرمایند افردی که به خواستگاری میروند یا به خاطر مال و ثروتی که زن دارد، حقوق میگیرد، کارمند است، یا پدر پولدری دارد. اما غافل از اینکه همه اینها عارضه و موقت هستند.

 در یک آن بر مال و جوانی خویش غره نشو/ که آنرا به شبی برند و آنرا به تبی

 آن کسی که به خاطر مال و ثروت با زنی ازدواج کند به مجرد اینکه مال و ثروت به دستش نرسد ناراحتیها و اختلافات شروع می شود، در نهایت جدایی و بدبخت می شود.

بعضی ها برای خواستگاری می روند می گویند فلانی شهرت دارد و شخص معروف و شناخته شده ای است، موقعت بالایی در جامعه دارد، این هم از بین می رود، کرسی ها و پست ها و مقام ها حتی یک روز بعد انسان یقین ندارد بسیاری از پادشاهان رفتند به جایشان دیگران آمدند.

بعضی ها هم برای زیبایی دختر میروند اگر دختر زیبا و دیندار باشد نعمتی است، اما اگر خدای نکرده همان طور که پیامبرفرمودند (إیاکمْ وَ خَضْراءَ الدَّمَنْ) دختران زیبایی که مانند علف های هرز هستند دنبال آنها نروید و با آنها ازدواج نکنید چون آنها تنها مال شما نیستند، فردا که از خانه خارج شدید با هزار نامحرم دل میبندد شاید قبل از ازدواج دهها دوست پسر داشته باشد.

متاسفانه بعضی از جوانان به داشتن دوست دختر افتخار می کنند در حالی که این ننگ است، اگر مسلمان حیا داشته باشد نباید این کلمه را بگوید. پس زن زیبا هم ملاک انتخاب همسر نیست.

فرمودند مرحله چهارم که یک جوان  به خواستگاری می رود به خاطر دینداربودن و تقوای زن است، فرمودند آن زنیکه دیندار است به خواستگاریش برو و با او ازدواج کن، خداوند متعال اگر فقیرباشید شما راغنی میکند، خانواده سالمی خواهی داشت و فرزندان صالح و شایسته ای را تربیت خواهد کرد.

این زن همان طور که شاعرعرب می فرماید: مادر یک مدرسه ای است یک فرد نیست، اگر انسان مادر خوبی را برای فرزندانش انتخاب کند همان طور که حضرت عمر(رض) میفرمایند حق پدر بر فرزندان یا حق فرزندان برپدر این است که مادر شایسته ای رابرای  فرزندان خود انتخاب کند و اسم خوبی را برای فرزنداش بگذارد.

وقتیکه مرد مادر و همسر خوبی را انتخاب کند که فردا مادر فرزندانش خواهد بود، لشکر یا گروهی یا نسلی را تربیت کرده و به جامعه تحویل داده فرزندان او صالح و فرزندان صالح دیگری را متولد خواهند ساخت، پس زن این اثر را دارد.

در روایت دیگر بازدر رابطه با ویژگی های زنان، پیامبر می فرمایند (النساء شقائق الرجال) زنان شریک زندگی مردان هستند، زنان یار و یاور مردان هستند.

در حجه الوداع یکی ازسفارشات پیامبر این بود که فرمودند: شما با زنان به خوبی رفتار کنید.

اسلام حقوقی که به زنان داده به مردان هم داده هر کسی عمل صالح انجام دهد چه زن و مرد فرقی نمی کند اجر و پاداش مساوی میگیرد و ذره ای براو ظلم نمیشود به شرط اینکه مومن باشد.

(مَنْ عَمِلَ صالِحاً مِنْ ذَکَرٍ أَوْ أُنْثي وَ هُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَياةً طَيِّبَةً) کسی که عمل صالح انجام دهد چه مرد چه زن فرقی نمی کند ما به او زندگی پاک و آرام و بی دغدغه ای و سعادت دنیا و اخرت رابه او میدهیم.

(وَمَا كَانَ لِمُؤْمِنٍ وَلَا مُؤْمِنَةٍ إِذَا قَضَى اللَّهُ وَرَسُولُهُ أَمْرًا أَنْ يَكُونَ لَهُمُ الْخِيَرَةُ) هیچ مرد و زنی در برابر حکم خدا وپیامبر حق اختیار را ندارد و باید زن و مرد مسلمان تابع دستورات خدا و پیامبرباشد.

خدا می فرماید (یا أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْناكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَ أُنْثى وَ جَعَلْناكُمْ شُعُوباً وَ قَبائِلَ لِتَعارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقاكُمْ) زن ومرد خدا اینها را آفریده به گروه های مختلف تقسیم کرده برای شناخت یکدیگر، هم زن می توان در میدان تقوا شرکت کند و هم مرد هر کدام تقوایشان بیشتر باشد اکرم و گرامی تر است.

نزد خدا زن و مرد فرقی نمی کندف خیلی از زنها داریم که مقام های بالاتر از مردها را داشتند تقوا ملاک برتری زن و مرد است.

یکی از ویژگی های دیگر زن حجاب اسلامی است، حجابی که خداوند متعال از وسایل فساد و فحشا هم زنان وهم مردان مومن را منع می کند (قُلْ لِلْمُؤْمِنينَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصارِهِمْ وَ يَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ ذلِکَ أَزْکي لَهُمْ إِنَّ اللَّهَ خَبيرٌ بِما يَصْنَعُونَ وَ قُلْ لِلْمُؤْمِناتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصارِهِنَّ وَ يَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ) زن و مرد مسلمان باید در نگاه کردن به نامحرم چشمشان را پایین بیندازند، در حقیقت زن و مرد مسلمان به همین آیه تنها عمل می کردند ما هیج گاه شاهد فسا در جوامع اسلامی نبودیم.

چون چشم کلید قلب است؛

ز چشم دیده و دل هر دو فریاد/ که هر چه دیده  بیند دل کند یاد

بسازم خنجری نیشش زفولاد/ زنم بر دیده تا دل گردد آزاد

آن خنجری که می تواند قلب را از آلودگی گناه و فحشا و فساد نجات دهد خنجر غض البصر استف فرو نگه داشتن چشم ها و نگاه نکردن به نامحرم.

به همین خاطر پیامبر میفرمایند: (العینان تزنیان و زناهما النظر) چشم زنا میکند زنایش همان نگاه کردن بافساد و فحشا است.

(النظر سهمٌ مسمومٌ مِن سِهام إبلیس فمَن تركها خوفاً مِنَ الله إعطاه اللهُ إیماناً یجدُ حلاوتَه فی قلبه) نگاه کردن به نامحرم یک تیر زهر آگین از تیرهای شیطان است، کسی که نگاه کردن به نامحرم را ترک می کند و چشمش را از گناه باز میدارد من به او ایمانی می دهم که حلاوتش را در قلبش حس کند.

اینکه عده ای از زنها لباس های تنگ و چسبان و نازک و بدن نما می پوشند یا نصف موهایشان دیده میشود اینها مصداق حدیث پیامبر قرار میگیرند (وَ نِساءٌ كاسياتٌ عارياتٌ) اینها درست است که ظاهرا لباس دارند، اما برهنه هستند، چون اعضای بدنشان برای  نامحرم ها برهنه هست؛ اینها نه تنها به بهشت داخل نمی شوند حتی بوی بهشت هم به مشامشان نمیرسد (لايَجِدنَ ريحَها)

نوشته شده توسط پایگاه اطلاع رسانی الصدیق بیرجند در جمعه ۱۲ آبان ۱۳۹۶ ساعت 20:19 | لینک ثابت |

..::حوزه علمیه الصدیق بیرجند::.....
ما را در سایت ..::حوزه علمیه الصدیق بیرجند::.. دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : alsedigha بازدید : 173 تاريخ : يکشنبه 21 آبان 1396 ساعت: 16:40